Aan de oproep van het Comité Veteranendag, om in je eigen gemeente een Witte Anjer perk te realiseren, hebben wij gevolg gegeven. Het Eindhovense Witte Anjer perk is nu een feit!
Middels deze website geven wij ook onze Eindhovense veteranen een plek. Bewustwording en draagvlak is daarbij ons doel. Het is een groeidocument, waarbij wij van zo veel mogelijk Eindhovense veteranen een beeld willen krijgen. Wie, hoe, wat, waar en waarom?
In 2005 is in Nederland de Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Op speciale evenementen zoals de Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen. De Witte Anjer is een symbool geworden voor erkenning en waardering van veteranen:
• Lees meer over de Witte Anjer Prijs
• Een Witte Anjer Perkje in de gemeente
De geschiedenis van de Witte Anjer:
De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft echter een diepere, historische betekenis.
Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis, die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men op 29 juni 1940 de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven.
De reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet bleef niet uit. Zij kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden; Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd; het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen; portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. De Nederlanders voelden zich gesterkt door hun eerste verzetsdaad.
Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis. Op speciale evenementen zoals de Anjerconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen.
In 2018 werd voor het eerst de ‘Witte Anjer Prijs’ uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door het Nationaal Comité Veteranendag om mensen die zich inzetten voor veteranen in het zonnetje te zetten.
Draaginstructie Witte Anjer: